Kelderzwam

Uiterlijk

Het vruchtlichaam heeft een dikte van circa 2 tot 4 mm, en is geelbruin met een lichtere rand. De strengen schimmeldraden zijn bij het begin van de ontwikkeling bleek, donkerder met de groei en uiteindelijk zwart.

Ontwikkeling

De sporen van de kelderzwam komen het best tot ontwikkeling op hout met minimaal 24% vocht. Schimmeldraden dringen tot diep in het hout door. De strengen schimmeldraden ontwikkelen zich ook op steen en beton. De kelderzwam is voor ontwikkeling afhankelijk van vocht.

Schade

Het aangetaste hout is zwartbruin met kubische barsten ( bruinrot ). Verder ontstaan krimpscheuren, zowel evenwijdig als loodrecht op de vezelrichting. De schimmel vormt stoffen die de celwanden van het hout afbreken. Balken en vloerdelen verliezen hierdoor hun draagkracht.

Voor de eigenlijke behandeling van de kelderzwam is het ten zeerste aangeraden om een beroep te doen op een gespecialiseerd bedrijf. Dit om 2 belangrijke redenen:

  • De gebruikte producten zijn zeer giftig
  • Het gaat om relatief ingewikkeld werk, dat nauwkeurigheid vereist

Indien u twijfelt of er kelderzwam in uw woning aanwezig is, bel ons voor een inspectie. Wij zorgen voor een compleet inspectierapport met bouwkundige aanbevelingen en een bestrijdingsplan voor de kelderzwam.

 

Ongediertebestrijding Assen; Beestachtig goed!