Steekmuggen

De steekmug

Steekmuggen (Culex molestus Forskal, Culex pipiens L.) worden gekenmerkt door een kleine kop, dikke ogen, antennen van vijftien segmenten, stekende en zuigende monddelen en een zeer dunne snuit. De steekmug is minimaal zes millimeter lang, heeft lange poten en twee vleugels. Deze muggen komen algemeen in Nederland voor en kunnen overlast veroorzaken.

Ontwikkeling steekmug

De mannetjes zuigen plantensappen op om zich te voeden, terwijl de wijfjes bloed uit het lichaam van mensen, zoogdieren en vogels halen. De wijfjes steken vooral ’s nachts. De eieren worden in stilstaand water afgezet. De steekmug is in de natuur actief van mei tot oktober, en alleen de wijfjes overwinteren. Dit doen ze in kelders en kruipruimtes. De steekmug leeft ook in de nabijheid van de mens. In en rond huizen kan ze het hele jaar worden aangetroffen. Ze verpoppen zich zelfs in sterk vervuild water, zodat er ook in de winter volwassen insecten kunnen verschijnen.

De ontwikkeling gaat heel snel. Bij 20 graden Celsius duurt het larvale stadium twee weken en voltrekt de verpopping zich in twee of drie dagen. Warme vochtige zomers doen de mug massaal toenemen.

Wat kunt u zelf doen tegen steekmuggen?

Zorg dat er geen water in de dakgoot blijft staan. Al het stilstaande water zijn afzetplaatsen voor muggeneitjes. Plaats verder horren voor open ramen en deuren.

 

Ongediertebestrijding Assen; Beestachtig goed!