Zwammen

De hout- of huiszwam brengt u en uw huis ernstige schade toe. Ze dringt de vezelstructuur van hout binnen, bevochtigt die en vreet ze aan tot het hout stilaan vergaat tot stof. De huiszwam is eveneens de oorzaak van tal van gezondheidsproblemen, zoals allergieën en ademhalingsproblemen.

Wat is de huiszwam?

De huiszwam is een zwam die zich voedt met hout. Haar groeisnelheid kan relatief hoog zijn en haar effecten op elementen zoals het dakgebint, de vloerplanken en de vloerbalken is verwoestend. Kortom, alles van hout kan binnen korte tijd besmet zijn. Men moet dus onmiddellijk ingrijpen wanneer men in een woning de aanwezigheid van de huiszwam vaststelt.

De ontwikkeling van de huiszwam

Zoals voor elke zwam, zijn de microscopische sporen van de huiszwam overal in de lucht aanwezig. Op vochtig houtwerk, in een ruimte met een relatief constante temperatuur, ontkiemen ze en ontwikkelen ze zich tot strengen, de zogenaamde zwamdraden. Dit tast het houtwerk aan, waardoor het verrot, breekbaar en zacht wordt.

Het vruchtlichaam is het laatste stadium in de ontwikkeling van de zwam. Het is eigenlijk dit vruchtlichaam dat de sporen produceert die zorgen voor de reproductie van de soort. Het ziet eruit als een roestbruine pannenkoek, soms wit omboord, met een zekere vastheid.

De huiszwam stopt haar ontwikkeling niet als ze alle voedingsbestanddelen van het hout waarop ze zich gevestigd heeft, opgebruikt heeft. Ze zal zich op en via het metselwerk ontwikkelen, op zoek naar ander houtwerk, zelfs als dit droog en gezond is. Ze kan via haar net van zwamvlokdraden het water dat ze nodig heeft opnemen.
Op deze manier kan de zwam snel een enorme schade aanrichten op soms onverwachte plaatsen. Zo kan een aangrenzend huis, oorspronkelijk helemaal gezond, de schade ondergaan van de huiszwam afkomstig van het huis ernaast, waar vochtproblemen zijn.

De zwam sterft niet onmiddellijk als ze niet meer haar noodzakelijke groeivoorwaarden bezit. Jarenlang kan ze in een latente toestand leven en zich terug beginnen te ontwikkelen, totdat de voor haar onmisbare elementen weer aanwezig zijn.

Hoe herkent men de aanwezigheid van de huiszwam?

Als men geen specialist is, is het niet altijd gemakkelijk om aantasting van de huiszwam te herkennen. Het is ingewikkeld omdat de zwam dikwijls afgezonderd blijft aan de achterkant van het houtwerk zonder, voor een leek althans, echt zichtbare tekenen van zijn aanwezigheid te vertonen.

Elke vervorming van houtwerk (gebogen en gewelfde plinten en kozijnen) kan een aanwijzing zijn van aantasting. In een meer gevorderde fase van de aantasting, verliest het hout zijn hardheid. Bij het losmaken van de aangetaste delen verspreidt zich een sterke schimmelgeur.

Let op de aanwezigheid van draden of witgrijze vlokken, met een zekere hardheid, op kozijnen, plinten of muren. Als u de roestbruine pannenkoek ziet, soms met wit omrand, dan hoeft u niet meer te twijfelen en is het zaak om een deskundige in te schakelen.
Laat deze sporen verder met rust om verspreiding te voorkomen.

Voor de eigenlijke behandeling van de huiszwam is het ten zeerste aangeraden om een beroep te doen op een gespecialiseerd bedrijf. Dit om 2 belangrijke redenen:

  • De gebruikte producten zijn zeer giftig
  • Het gaat om relatief ingewikkeld werk, dat nauwkeurigheid vereist

 

Ongediertebestrijding Assen; Beestachtig goed!